Anna Massot, ens parla del dia de la dona de Castelló d'Empúries.

Castelló d'Empúries

Plaça Joc de la Pilota, 1, 17486 Castelló d'Empúries, Girona

Quins actes es faran a Castelló d’Empúries i Empuriabrava pel dia 8 de març?
Per commemorar el pròxim 8 de març s’han previst algunes accions des de diferents departaments de l’Ajuntament i en col·laboració també amb diferents entitats del municipi.
El mateix divendres 8 de març es proposen tot un seguit d’activitats a la Sala Gòtica de l’Ajuntament: a les 17.30 h hi haurà una lectura de poemes per part de l’associació cultural El Salner i el Grup de Teatre Esplais, que és una activitat organitzada amb  col·laboració amb la biblioteca municipal Ramon Bordas i Estragués; a les 18.30 h s’oferirà un berenar obert a tothom, i a les 19 h, en el marc de les conferències dels divendres organitzades per l’Associació Cultural El Salner, hi ha prevista una conferència per part de la investigadora castellonina Sílvia Osuna Oliveras, titulada “Jo, científica. Dissenyant enzims per a un món més sostenible” per donar visibilitat també a la dona en un àmbit tradicionalment molt masculinitzat. A més, el Col·lectiu El Paller participarà en aquesta commemoració, com és habitual, amb una actuació titulada “Stabat Mater” que interpretaran a continuació de la conferència, allà mateix.
També aprofitem aquesta diada per inaugurar una exposició de la pintora Esther Martínez, concretament la seva col·lecció “heroïnes”,  a través de la qual pretén transmetre una visió del món contemporani a través de la mirada femenina.
Evidentment, també es realitzarà la lectura institucional del text commemoratiu pel dia de la dona per part de les regidores de l’Ajuntament.

Com planeja incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques d’educació i benestar social?
Des d’aquests dos departaments s’incorpora la perspectiva de gènere des de l’equitat, sense necessitat de fer-ho sempre de manera explícita, però tenint-t’ho present en cada acció. Incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques d’educació i benestar social implica reconèixer les desigualtats de gènere existents, adoptar mesures per abordar-les i treballar cap a una societat més igualitària i inclusiva per a tothom.
Evidentment que preveiem accions específiques per visibilitzar aquesta necessitat de donar la perspectiva de gènere i feminista, però el que fem és sobretot, actuar tenint en compte sempre aquesta mirada feminista i buscant sempre fomentar la igualtat d’oportunitats i de tracte. 
Des d’aquests dos departaments es promouen sovint accions de formació i sensibilització, perquè entenem que és la millor garantia per a poder reconèixer, entendre i abordar les desigualtats i les necessitats específiques de gènere. En aquest sentit, per exemple, procurem organitzar i oferir habitualment als centres educatius diferents activitats i espectacles que incorporin aquesta sensibilització i reflexió, amb continguts relacionats amb la igualtat de gènere, els rols de gènere i la prevenció de la violència de gènere i dels estereotips, etc. Com sempre dic, el primer pas per a poder abordar les desigualtats de gènere és reconèixer-les i identificar-les.
També és important des de l’Ajuntament, promoure polítiques de conciliació de la vida laboral i familiar i garantir l’accés equitatiu als serveis socials.
Des de benestar social, a més d’organitzar els actes específics de les jornades commemoratives i encarregar-se dels punts liles a les situacions d’oci nocturn, també es coordina i es fa el seguiment dels programes de suport especialitzats per a dones i nenes en situacions de vulnerabilitat, com ara víctimes de violència de gènere, dones solteres amb fills i dones en situació de pobresa, i també es promouen programes de formació i assessorament per millorar les oportunitats d’ocupació de les dones i augmentar la seva autonomia econòmica.
Principio del formulario

Preveu implementar programes de formació en igualtat de gènere per al personal de l’Ajuntament i els serveis municipals?
Hem realitzat alguna formació destinada al personal de l’Ajuntament per incorporar la perspectiva de gènere en l’atenció a les persones i també a l’hora de redactar diferents documents o clàusules tècniques i administratives, de manera que es tinguin en compte mesures que puguin afavorir aquesta igualtat.
D’altra banda, l’Ajuntament compta amb un Pla d’Igualtat propi i també un protocol per a la prevenció i gestió de l’assetjament en l’àmbit laboral (assetjament psicològic o moral, sexual, per raó de sexe i discriminatori per altres motius).
Crec molt sincerament que proporcionar formació específica sobre qüestions de gènere al personal és fonamental perquè puguin reconèixer, entendre i abordar les desigualtats i les necessitats específiques de gènere. D’aquesta manera es pot garantir una atenció sensible i inclusiva a les necessitats de gènere de la comunitat, anant més enllà i fent-t’ho des d’un punt de vista interseccional i que inclogui també opcions no binàries.
Certament, encara hi ha molta feina per fer en aquest aspecte a la societat en general, per tant estem preparant poder programar més actuacions en la línia de garantir que el personal de l’ajuntament estigui prou format per actuar a favor de la igualtat de drets efectiva.

Quines mesures específiques contempla per donar suport a la formació i a l’ocupabilitat laboral de les dones del municipi?
Per part de l’Ajuntament prioritzem donar suport a la formació i a l’ocupabilitat laboral de les dones del municipi mitjançant diferents iniciatives, que combinades poden ajudar a augmentar les oportunitats professionals i millorar les perspectives laborals per a les dones.
Voldria destacar-ne la programació i organització d’una oferta formativa àmplia de cursos i tallers específics per a dones en àrees amb més alta demanda laboral, per fomentar així la seva ocupabilitat, però també el suport i assessorament personalitzat que s’ofereix des del Servei Municipal d’Ocupació, a través del qual, a més d’assessorar sobre la cerca de feina, ajudar en la preparació de currículums, d’entrevistes de feina i altres aspectes relacionats amb l’ocupació, també s’ofereix intermediació amb empreses locals per facilitar oportunitats per a dones que han completat programes de formació. 
Addicionalment, fa temps que des de l’Ajuntament optem a diferents plans ocupacionals oferts pel SOC , inclosos dins el programa de Treball i Formació, des del qual prioritzem les opcions relatives a donar feina a dones o persones amb especials dificultats d’ocupabilitat.
Actualment, comptem també amb la col·laboració de l’associació Sumar, la qual des de les dependències del mateix Ajuntament treballa a favor de l’ocupabilitat i l’empoderament de les dones en l’àmbit rural.
D’altra banda, també realitzem accions en la línia d’oferir tallers relacionats amb emprenedoria i amb l’ús d’eines digitals per sectors professionals, i tenim previst desenvolupar campanyes de sensibilització sobre la igualtat d’oportunitats laborals i la importància de la formació contínua per a les dones, així com implicar el sector empresarial en la promoció d’aquestes oportunitats.

Es pot fer alguna cosa per reduir la bretxa salarial de gènere des de l’Ajuntament?
Primer de tot, voldria dir que evidentment entre el personal de l’Ajuntament no hi ha bretxa salarial, és a dir, no hi ha diferència de sou entre dones i homes, com no podria ser d’una altra manera, però és important que des de l’Ajuntament es treballi també per contribuir a reduir aquesta bretxa salarial de gènere, malgrat no tenir competències específiques per a fer-ho, a través de programes i iniciatives destinades a promoure la igualtat d’oportunitats laborals i l’empoderament econòmic de les dones.
El que hem realitzat en diverses ocasions i amb el que encara és necessari continuar insistint és amb campanyes de sensibilització i educació: sobre la bretxa salarial de gènere i les seves causes, així com sobre els drets laborals i les estratègies de negociació salarial, per informar i capacitar a les dones perquè defensin els seus drets i exigeixin igualtat salarial. En aquest sentit, a més d’organitzar xerrades al respecte per fer pedagogia, des del Servei d’Ocupació Municipal procurem oferir diferents formacions destinades a donar informació en relació amb saber analitzar la pròpia nòmina i conèixer els drets laborals existents, entre altres qüestions.
A més, es poden promoure iniciatives com treballar amb les empreses locals per fomentar la igualtat d’oportunitats laborals i la promoció professional de les dones, sobretot animant a fomentar polítiques de conciliació de la vida laboral i familiar, però també oferint programes de formació professional que ajudin les dones a adquirir les habilitats i la formació necessàries per accedir a ocupacions millor remunerades i avançar en les seves carreres, així com promovent l’emprenedoria femenina.

Quins recursos i programes pensa reforçar o introduir per a la protecció i suport a les víctimes de violència de gènere?
Al municipi disposem del servei del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) mitjançant un conveni amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, des del qual informem sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones i, si s’escau, deriven a les entitats i organismes que en són responsables. Des del SIAD es pot orientar els casos que es creguin pertinents al SIE (Serveis d’Intervenció Especialitzada en violència masclista, des del qual s’ofereix informació atenció integral i recursos en el procés de recuperació i preparació de les dones que han patit o pateixen situació de violència i també als seus fills i filles.
Addicionalment, des de fa uns mesos el municipi compta amb un pis d’emergència social, destinat específicament a dones soles amb fills que han patit episodis de violència masclista. Aquest recurs és gestionat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà, a través dels Serveis Socials.
A més, aquest servei s’ha treballat i reforçat molt durant anys des de la policia local i tenim una estreta col·laboració amb el cos de mossos d’esquadra, que sovint s’avenen a venir a fer xerrades i formacions sobretot als nostres escolars. D’altra banda, des de l’Ajuntament periòdicament organitzem campanyes de sensibilització dirigides a tota la població, i especialment a infants i joves, amb la intenció de fer pedagogia social buscant aquesta transformació social tan necessària per a poder acabar definitivament amb la xacra de la violència masclista.
Amb grans esdeveniments i sobretot en els casos que impliquen festa i oci nocturn com el Carnaval o la Festa Major, també es fan accions de sensibilització, prevenció i actuació a través dels punts liles, que per aquest carnaval va comptar amb dues modalitats diferents que es complementaven: un estàtic i un itinerant, per a poder detectar directament i no haver d’esperar les demandes.
Altres accions són la il·luminació de punts foscos i la renovació de tot l’enllumenat públic que s’està realitzant aquest 2024, l’adquisició d’un dron per a la policia local, per a poder intervenir també per garantir la seguretat.

Com fomentarà la participació activa de la joventut en les iniciatives d’igualtat de gènere?
Per fomentar la participació activa de la joventut en les iniciatives d’igualtat de gènere és molt important que l’Ajuntament ofereixi la creació i l’accés a espais de participació per a joves, a través dels quals els i les joves puguin expressar les seves opcions, idees i preocupacions sobre qüestions d’igualtat de gènere i col·laborar en el disseny i la implementació de les polítiques municipals relacionades. Per promoure la participació i involucrar al jovent en campanyes de conscienciació i acció social relacionades amb la igualtat de gènere, cal oferir-los la possibilitat de participar activament en la planificació, implementació i difusió de les campanyes.
També és important organitzar tallers, xerrades i sessions d’educació i sensibilització sobre igualtat de gènere i feminisme, adreçades específicament a la joventut, per fomentar la reflexió crítica i el debat constructiu sobre aquestes qüestions, i sobretot és especialment interessant poder donar suport a iniciatives impulsades per joves que promoguin la igualtat de gènere, com ara clubs, grups de treball o projectes comunitaris, proporcionant-los recursos, assessorament i espais per dur a terme les seves activitats.
Un altre tipus d’experiència que habitualment té molt bona resposta, sobretot si es programa conjuntament amb els centres educatius del municipi, és la creació d’espais de diàleg intergeneracional, ja sigui a través d’activitats dirigides com fòrums, debats i taules rodones on els joves puguin intercanviar idees i experiències amb persones adultes, creant ponts de diàleg i aprenentatge mutu.
També podria ser interessant establir algun reconeixement per valorar i visibilitzar les contribucions dels joves en la promoció de la igualtat de gènere mitjançant premis, reconeixements públics i oportunitats de visibilitat en els mitjans de comunicació i els esdeveniments municipals.
Des de joventut sovint es fan propostes per treballar específicament aquesta igualtat de gènere sobretot en el marc dels dos espais joves del municipi, amb jornades destinades a reflexionar sobre el tema, realitzant tallers, dinàmiques de reflexió, murals, etc.
Però també disposem d’un nou servei que té un dels punts d’atenció als Espais Joves de Castelló d’Empúries: el Servei d’Emancipació i Inclusió Juvenil, que té per objectiu l’acompanyament de les persones en el seu pas per l’adolescència i el suport en l’etapa de la joventut, reforçant el seu desenvolupament i per caminar cap a la igualtat d’oportunitats en els i les membres d’aquesta  comunitat. 

Té previst alguna iniciativa per crear espais segurs per a dones i nenes a Castelló d’Empúries?
Per garantir la seguretat de les dones i nenes a Castelló d’Empúries, al llarg de tot l’any es van desenvolupant campanyes de conscienciació i de pedagogia social sobre la violència de gènere i el seu impacte en la comunitat, fomentant el respecte i la solidaritat entre la ciutadania i proporcionant recursos per a aquelles persones que pateixen violència de gènere.
Dins les campanyes de conscienciació i reflexió, destacaria algunes accions amb petjada permanent en el temps, com el conjunt de murals que es van realitzant al poble amb relació a aquesta qüestió per fer-ne pedagogia social, però també actuacions que anem programant puntualment per continuar treballant en aquesta línia de manera constant, com xerrades, representacions artístiques i teatrals, etc.
Pel que fa a recursos específics per a dones que hagin patit o pateixin violència, l’Ajuntament disposa d’un servei específic a través del Consell Comarcal de l’Alt Empordà (el SIAD), i a més, al municipi disposem d’un pis d’acollida per emergència social, que actualment és gestionat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà i que està destinat específicament a aquesta qüestió.
També hem programat en alguna ocasió programes sobre seguretat personal i tenim intenció d’oferir cursos d’autodefensa dirigits específicament a dones.
Així mateix es poden considerar iniciatives per a crear espais segurs per a dones i nenes, la millora de la il·luminació i la seguretat en espais públics, d’entre els quals destacaríem la recent il·luminació de la via verda paral·lela a la Muga que connecta el nucli històric amb Empuriabrava i fins al mar, però que inclou anar millorant i augmentant la il·luminació i la seguretat en parcs, zones recreatives i altres espais públics amb la finalitat de fer-los més segurs, especialment durant les hores fosques. Per pal·liar aquestes situacions aquest 2024 es realitzarà la renovació de tot l’enllumenat públic per una il·luminació energèticament més sostenible i també més efectiva, però volem treballar també a tenir ben detectats els punts més conflictius del municipi per actuar-hi. També tenim cura de reforçar la il·luminació de punts foscos en zones que s’han detectat com a potencialment de risc sobretot en festivitats nocturnes com carnaval, festa major, etc. 

Quines accions prendrà per promoure la igualtat de gènere en l’esport i les activitats recreatives municipals?
Promoure la igualtat de gènere en l’esport i les activitats recreatives municipals és essencial per garantir l’accés equitatiu i la participació de totes les persones, independentment del seu gènere.
Per això des de l’Ajuntament, quan es programen activitats pròpies o es dona suport a activitats que duen a terme diferents entitats, el que fem és partir d’un enfocament integral que inclou la sensibilització, l’accés equitatiu als recursos i el suport al desenvolupament personal. D’aquesta manera contribuïm a crear un entorn esportiu i recreatiu més inclusiu i respectuós amb la diversitat de gènere.
Cal que ens assegurem que tant les instal·lacions esportives municipals com els espais de trobada social i formacions que desenvolupem estiguin disponibles i accessibles per a dones i homes en igualtat de condicions, amb horaris flexibles i programes adaptats a les necessitats de tots els membres de la comunitat.
A més, hem de promoure específicament la participació de les dones a la vida associativa i a l’esport, desenvolupant campanyes de sensibilització i promoció per fomentar la participació de les dones en diferents disciplines esportives i activitats recreatives i de creixement personal.
Les activitats que proposem des de l’Ajuntament parteixen sempre de buscar fomentar la participació de tots els membres de la comunitat, independentment de la seva condició, sigui de gènere, edat o de qualsevol altre tipus. I pel que fa als clubs esportius de la vila, cada vegada són més els clubs que incorporen equips femenins o seccions, i actualment comptem amb clubs esportius i modalitats esportives que tenen equips femenins, com el bàsquet, el rugbi... i també esports amb equips mixtos, com el voleibol. El que podem fer també des de l’administració és ajudar a visibilitzar més aquestes branques esportives femenines perquè actuïn com a referents.
Una altra actuació que es pot fer des de l’administració i que fa un temps que es du a terme des de l’Ajuntament, és incorporar dines les bases de les subvencions que s’atorguen una major puntuació pels equips i activitats que treballen a favor de la inclusió, la igualtat i la no discriminació

De quina manera col·laborarà amb les escoles i instituts per promoure una educació lliure d’estereotips de gènere?
És important que l’Ajuntament col·labori amb les escoles i instituts per promoure una educació lliure d’estereotips de gènere, perquè és la manera de fomentar la igualtat de gènere des de les primeres etapes de la vida dels estudiants i crear un entorn educatiu inclusiu i respectuós amb la diversitat de gènere. 
L’Ajuntament treballa de manera col·laborativa amb els centres educatius del municipi de manera habitual amb diferents temes, i també a l’hora d’impulsar accions escolars inclusives que fomentin la igualtat de gènere.  A través de programes educatius, propostes culturals o teatrals, accions concretes i col·laboracions, podem contribuir conjuntament a construir una societat més igualitària i respectuosa amb la diversitat de gènere. Per aconseguir-ho, d’una banda, procurem que dins la guia de recursos educatius que realitzem cada any des de l’Ajuntament s’hi incloguin programes i recursos educatius que promoguin una educació lliure d’estereotips de gènere, ja sigui a través de tallers diversos, xerrades de mossos d’esquadra, etc., però també de manera periòdica proposem i promovem esdeveniments, obres teatrals, campanyes i accions de sensibilització i projectes comunitaris que promoguin l’educació en igualtat de gènere.
D’altra banda, quan des de l’Ajuntament organitzem activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones o també del dia contra la violència envers les dones, procurem que l’alumnat dels centres educatius s’hi pugui implicar o hi pugui participar d’alguna manera o altra, com les diferents col·laboracions que han dut a terme en l’elaboració de murals reivindicatius a favor del feminisme o en contra de la violència masclista, l’assistència a obres de teatre amb aquesta finalitat, etc. A més, en diverses ocasions, s’ha elaborat des del consistori algun tipus de material propi amb aquest objectiu, com algunes petites píndoles audiovisuals que es van elaborar específicament per acabar amb els estereotips amb determinades feines tradicionalment masculinitzades o d’altres per a sensibilitzar entorn diferents tipus de violències.
Altres vegades es duen a terme accions dirigides específicament als nostres infants i joves, com quan es va repartir una carta sensibilitzant a les famílies en relació amb la festa de carnaval, o quan es van donar llibretes a tot l’alumnat de secundària amb frases relatives a diferents tipus de violència masclista. A l’època de la Covid19 vam elaborar mascaretes amb un logotip per apel·lar al respecte envers el col·lectiu LGTBIQ+ i es van oferir a tot l’alumnat de secundària.
A més, sempre que se’ns sol·licita, donem a les propostes o iniciatives dels mateixos centres educatius que van en aquesta línia. 
A curt o mitjà termini, tenim ganes de poder realitzar alguna campanya amb recomanacions a l’hora de comprar els regals de Nadal o a l’hora de planificar les disfresses de carnaval, que vagin en la línia d’acabar amb aquests estereotips de gènere tan presents a la nostra societat encara avui en dia.

Quins plans té per millorar la conciliació de la vida laboral i familiar, especialment per a les mares treballadores del municipi?
Pel que fa a les persones treballadores de l’Ajuntament, hi ha flexibilitat horària per facilitar aquesta conciliació, i pel que fa a la població en general, ara mateix estem acollits al programa “Temps per Cures” a través del qual l’ajuntament promou diferents accions amb l’objectiu de facilitar aquesta conciliació laboral i familiar, posant especial atenció a les mares. 
Aquest programa és una política pública, en clau de gènere, de finançament i acompanyament per reforçar i crear nous serveis de cures per a nenes i nens amb la finalitat d’avançar en la corresponsabilitat pública vers les cures. Amb aquest programa es vol garantir el dret a les cures de les nenes i nens, però també alliberar temps per a les famílies, especialment per a les dones, a qui majoritàriament s’ha atribuït el treball de les cures, i fer-ho avançant en la igualtat.
Algunes accions que hem desenvolupat a través d’aquest programa al nostre municipi són facilitar que els fills i filles puguin accedir al casal o a la llar d’infants, per exemple, i també l’organització d’activitats com el “com a casa” o els tallers de deures. L’objectiu principal és donar suport i reforçar els serveis de cura existents, així com posar en marxa nous serveis i ampliar serveis de cura infantil de proximitat.

Com abordarà els temes de salut específics de les dones, incloent la salut mental, dins dels serveis municipals?
Des de l’Ajuntament tenim atenció psicològica mitjançant conveni amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, i a més, actualment al Centre de Salut del municipi comptem amb la figura de l’agent de salut emocional, centrat bastant a la salut mental de les dones,  posant especial atenció en mares soles.
Procurem realitzar coordinacions amb el centre de salut en relació amb tots els temes salut que afecten la població, amb reunions periòdiques però també puntuals sobre temes concrets, i efectivament també s’aborden temes de salut específics de les dones. Gràcies a aquestes coordinacions s’han organitzat fins ara tres jornades de salut i benestar emocional al nostre municipi.                                     

Fotografies: Òscar J.Carrés

Descobreix amb la revista Mira'm el millor de l'Empordà.


Mira'm

Contacte

C/Unió 2- 17780 Garriguella
Atenció al Client 615 370 187

Segueix-nos