Fira de l’Oli i l’Olivera


L’olivera va arribar al nostre petit país pels volts del segle VI aC quan els grecs van fundar les primeres colònies més occidentals, Empòrion i Rhodes. Grècia estava expandint el cultiu d’aquell arbre. Però abans de la història, hi ha el mite, per tant la nostra preuada olivera té un origen diví.

 
Quan les divinitats passejaven per la terra, una recent ciutat fundada a l’Àtica, pròspera regió de Grècia, buscava un déu o deessa que els protegís. La crida va arribar a orelles de dos d’ells: Posidó, déu dels oceans, que cobejava també la terra fèrtil on vivia la humanitat i, Atenea, filla de Zeus i deessa de la saviesa, la justícia i les arts.
 
Els habitants van demanar a cadascun d’ells que oferís un regal a la ciutat. Posidó va dirigir-se a l’Acròpoli i allà va clavar el seu trident dins la roca, fent-ne brollar una font d’aigua. Malauradament, però, aquella aigua era... salada. Acte seguit va arribar Atenea i al costat de la font va plantar un arbre nou mai vist, l’olivera. Per dirimir la disputa, Zeus, déu dels déus, va decretar que un tribunal diví decidís el guanyador. Sense cap mena de dubte van atorgar la victòria a Atenea. Així és com la ciutat va anomenar-se a partir de llavors Atenes.
 
L’olivera es va convertir en símbol d’aquella terra i de la deessa que la protegia; les olives van resultar un bé preuat, doncs d’ells se n’extreia un líquid d’or que els va fer prosperar. Els olivars es van multiplicar per tota Grècia i més enllà i es va començar a comerciar amb l’oli arreu de la Mediterrània.
 
Han passat molts anys. Aquells déus i aquelles deesses s’han esvaït i només ens queda el rastre del que se’n va cantar i escriure. L’olivera, però, roman ben arrelada al nostre voltant. La gent d’Espolla en som un clar exemple. La nostra estima per cada plançó, per cada soca, per cada fruit; el nostres maldecaps per aconseguir una bona collita i la nostra alegria per cada nova anyada; el nostre afany per donar a conèixer arreu el nostre oli i les nostres varietats pròpies, argudell i curivell. Així com fa centenars d’anys, l’oli i l’olivera encara són per a nosaltres símbols de prosperitat, victòria, pau. L’olivera ens apropa, potser no a la immortalitat, però si al sentiment i creença que quelcom més gran i més bo que nosaltres perdurarà quan ja no hi siguem, il·luminant la nostra terra.
 
Gent d’Espolla i aquells que veniu de totes les contrades: contempleu avui el nostre tresor, l’olivera. La trobareu aquí, ben a prop, just sortint de casa o bé girant la cantonada o alçant la vista als olivars que envolten el nostre estimat poble, guaiteu-la com si mai l’haguéssiu vista. I l’oli, a cada casa, a la cuina i a la pila, flaireu-lo com si fos el primer cop. I gaudiu amb tots els sentits de la Fira que cada any celebrem en honor, sí, honor, de tots nosaltres, de les nostres arrels, del nostre esforç i amor per tot el que ens lliga al nostre petit país que fa centenars d’anys va rebre el regal més bell.
 

 

Descobreix amb la revista Mira'm el millor de l'Empordà.


Mira'm

Contacte

C/Unió 2- 17780 Garriguella
Atenció al Client 615 370 187

Segueix-nos