Festa de la Sal i l'Anxova.

l'Escala

Av. Francesc Macià, 1, 17130 L'Escala, Girona

La Festa de la Sal va néixer el 1997 per commemorar el III Centenari de l’Alfolí, l’antic magatzem on arribava la sal que transportaven grans vaixells de cabotatge, fins a principi del segle XX, quan aquesta mercaderia era indispensable per a la conservació dels aliments. L’Alfolí de la Sal, després d’una intensa campanya de defensa va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La Festa de la Sal formava part d’un programa de quatre festes organitzades des de l’Arxiu Històric per commemorar centenaris de la vila. El 1995, primer centenari de l’Enllumenat Elèctric, es va organitzar la Festa de la Llum. El 1996, segon centenari del safareig i la font, la Festa de l’Aigua. El 1997, tercer centenari de l’Alfolí, la Festa de la Sal i el 1998, quart centenari de la torre de Montgó, de defensa contra la pirateria, la Festa del Foc. El grau de participació i d’implicació de la gent amb la seva història i la massiva assistència de públic, va fer que es valorés la possibilitat de celebrar-ne una de manera continuada, i es va decidir, per votació popular, que fos la Festa de la Sal, ja que era la que millor representava els orígens pesquers i saladors del poble de l’Escala, incorporant elements de les altres festes.

 

Al llarg d’aquests anys la Festa de la Sal ha evolucionat mantenint l’estructura en 4 elements de patrimoni: els oficis mariners, l’intercanvi de danses, les cançons tradicionals i la cuina dels pescadors. Així, a les cinc de la tarda el so dels corns marins inicia la festa amb la mostra teatrelitzada d’oficis mariners i l’arribada del vaixell de la sal. A les set, es fa l’intercanvi de danses entre el grup La Farandola de l’Escala i el grup convidat (enguany el Grup Casumaï de Salt que ballen danses diola de Casamance, a Senegal, i els músics: Ansoumane Kouyaté, Núria Kouyaté i Idrissa Diarra, procedents de Guinea Conakry, que toquen instruments tradicionals com el balafon i la cora). A dos quarts nou es ballen les danses ancestrals de l’Escala: les Nyacres (ball de pescadors de la badia de Roses), el Ball del Drac de l’Escala (que incorpora l’element foc en la seva execució i acaba amb la immersió dels dansaires a mar) i la Farandola (ball de participació que es balla a l’Escala des de temps immemorial). A les nou arriben les barques amb les veles il·luminades, és un dels moments àlgids de la festa. Tot seguit es fa una cercavila de cançons tradicionals a càrrec del Cor Indika i finalment, a les onze del vespre, la festa es clou amb un ball final per a tothom. A més, el dia abans es fa la Trobada de cançons vora mar, una mostra de cançons tradicionals amb actuacions espontànies i el diumenge es fan rutes marineres amb el vaixell de la sal. Durant tot el dia les tavernes fan tastets de plats mariners: pa amb tomàquet i anxoves, sardines a la brasa, sèpia amb mandonguilles, sèpia amb pèsols, sardines escabetxades i fideuada.

 

A la Festa de la Sal hi participen més de tres-centes persones del poble de totes les generacions i hi acudeixen cada any prop de deu mil persones de públic que gaudeixen d’una festa plena d’autenticitat, en el marc incomparable de la platja de l’antic port de l’Escala.

Descobreix amb la revista Mira'm el millor de l'Empordà.


Mira'm

Contacte

C/Unió 2- 17780 Garriguella
Atenció al Client 615 370 187

Segueix-nos